Behandling vid åksjuka

Det bästa sättet att undvika åk-och sjösjuka är genom förebyggande åtgärder, men det finns även behandlingsalternativ i form av receptfria och receptbelagda tabletter och plåster. Dessa kan bland annat hjälpa till att göra dig mindre känslig för rörelseförändring och på så vis förebygga exempelvis illamående. Tänk på att tabletterna ofta ska intas i god tid innan avfärd, så prata gärna med din läkare eller personalen på apoteket eller vårdcentralen för att få råd om vilken förebyggande behandling som passar dig bäst.

Om symtomen däremot redan har satt i gång och du blivit illamående och kräks så är det dessvärre svårt att göra någonting. Då får du försöka hålla ut och göra det bästa av situationen. För att inte riskera uttorkning på grund av kräkningarna bör du se till att få i dig mycket vätska. Undvik också starka dofter eftersom det kan påverka illamåendet. Om möjligt ska du även försök placera dig någonstans där det gungar mindre. Du kan också testa att blunda eller försöka sova för att slippa hantera alla intryck.

Känner du redan av åk- och sjösjuka och symtomen är igång ska du välja receptfria läkemedel som specifikt hjälper även när symtomen börjat visa sig. Eftersom en del av symtomen är illamående och kräkningar finns det risk att du i samband med kräkningar även får upp tabletterna.