Förebygg åksjuka på bussen
Ganska många blir åksjuka när de åker buss längre sträckor. Förutom att titta ut och fästa blicken i horisonten, så finns fler tricks för att undvika bli åksjuk.
Ett annat ord för åksjuka och sjösjuka är rörelsesjuka, ett ord du kan stöta på till exempel inom vården. Visste du att åksjuka och sjösjuka beror på samma sak nämligen att hjärnan blir förvirrad?
Både åksjuka och sjösjuka beror på att det blir en konflikt i hjärnan när dina synintryck krockar med vad du känner eller upplever. Hjärnan får helt enkelt svårt att tolka signalerna om du upplever gungande, krängande eller häftiga rörelser via balansorganet i örat, samtidigt som dina signaler från ögonen säger något annat.
En del av oss är mer känsliga för rörelseförändringar och blir lättare åksjuka eller sjösjuka än andra. Allra vanligast är åksjuka hos barn mellan två och tio år. De flesta får minskade besvär när de blir äldre. Här kan du läsa mer om hur du kan förebygga åksjuka, vad du kan tänka på inför resan och mycket annat.
Ganska många blir åksjuka när de åker buss längre sträckor. Förutom att titta ut och fästa blicken i horisonten, så finns fler tricks för att undvika bli åksjuk.
Blir du sjösjuk när du seglar, åker färja eller är på kryssning? Här får du lite tips och råd om hur du kan förbereda dig inför resan så att du får mindre besvär.
Om du blir åksjuk när du åker snabbtåg som X2000 så finns det en del du kan göra för att minska besvären och lindra illamåendet. Läs mer här.
Oroar du dig för att bilresan ska bli en mardröm av åksjuka och illamående? Det finns en del du kan göra för att minska risken både före och under resan.
Tillhör du dem som alltid blir åksjuk när du åker karusell eller bergochdalbana? Då har vi några tips och tricks som kan funka för dig...
Känns det som du blir sjösjuk eller åksjuk när du flyger? Isåfall blir du det också. Och det gör att många knep som används vid åksjuka/sjösjuka kan funka för dig.