Frågor och svar

Vad är åksjuka?

Åksjuka beror på att balanssinnet och synintrycken ger olika signaler till hjärnan. När signalerna inte stämmer överens med varandra så kan kroppen inte hantera och sortera dem och det blir ett överflöd av signaler i hjärnan. Då uppstår viss förvirring och kroppen vet inte vilken som är den fasta punkten. Då kan man må illa och till och med kräkas.

Vad är rörelsesjuka?

Rörelsesjuka är ett annat ord för åksjuka och sjösjuka. Rörelsesjuka beror på att det blir en konflikt i hjärnan när dina synintryck krockar med vad du känner eller upplever. Upplever du gungande, krängande eller häftiga rörelser via balansorganet i örat så får hjärnan svårt att tolka signalerna då ögonen samtidigt signalerar något annat.

Är det vanligt att barn blir åksjuka?

Ja, åksjuka bland barn är vanligt. Barn mellan 2 till 10 år är känsligare än vuxna och blir oftare åksjuka. Postafen har en åldergräns på 6 år så om ditt barn är yngre än 6 år bör du kontakta läkare för råd kring barnet och åksjuka.

Vad ska man göra om man blir åksjuk i bilen?

Det är bra att förbereda sig om man vet att man brukar bli åksjuk i bilen. Se till att vara utvilad och ät en kolhydratrik måltid kvällen före resan.  Avstå från alkohol kvällen före och undvik att dricka kaffe. Ät en liten måltid innan du sätter dig i bilen och undvik att titta på telefonen, läsplattan eller läsa under resan. Titta ut och fäst blicken långt fram på vägen och ha lite kolhydrater till hands, som t ex några godisbitar. Ta receptfritt läkemedel i tid före resan – inte när du redan börjat bli åksjuk.

Är åksjuka ärftligt?

Ja till viss del är åksjuka ärftligt.

Kan en bebis bli åksjuk?

Det är sällsynt att små barn blir åksjuka och det beror på att de ännu inte hunnit utveckla sitt balanssinne. Åksjuka är vanligast när barnen är i åldern 2-10 år.

Kan man ta åksjuketabletter flera dagar i rad?

Ja det går bra att ta åksjuketabletter flera dagar i rad.

Hjälper det att sitta längst fram i en buss?

Att sitta längst fram i bussen och fästa blicken långt fram på vägen gör att balanssinnets intryck stämmer med synens intryck. Då blir det ingen konflikt i hjärnan och efter ett tag mår man bättre även om man börjat må illa.

Vad är sjösjuka?

Sjösjuka beror på samma sak som åksjuka, nämligen att balanssinnet och synintrycken ger olika signaler till hjärnan. När signalerna inte stämmer överens med varandra så kan kroppen inte hantera och sortera dem och det blir ett överflöd av signaler i hjärnan. Då uppstår viss förvirring och kroppen vet inte vilken som är den fasta punkten. Då kan kan må illa och till och med kräkas.

Släpper sjösjuka efter ett tag, eller har man det hela tiden?

Ja, sjösjukan brukar gå över för de flesta. Redan andra dagen brukar kroppen börja vänja sig och dag tre mår man vanligen bättre.

Hjälper det att titta mot horisonten om man är sjösjuk?

När du tittar mot horisonten så stämmer balanssinnets intryck med synens intryck. Då är det mindre risk för konflikt i hjärnan och efter ett tag mår man oftast bättre även om man börjat må illa.

Varför mår jag illa i bergochdalbanan?

Du blir helt enkelt åksjuk. Hjärnan får flera signaler från åkturen, det skakar, du accelererar och bromsar in, åker i nedförsbackar och det kanske svänger kraftigt åt sidorna samtidigt som du sitter still i en vagn. De motstridiga signalerna gör hjärnan förvirrad och du kan må illa och till och med kräkas.

Den enda resan du ångrar är den du aldrig gjorde

Väg på landsbygden

Postafen, tabletten mot åksjuka

Postafen är ett receptfritt läkemedel som du köper på apoteket. Klicka här för att komma till nätapoteken.

köp Postafen

Köp Postafen här