Lekar under resan

Tjejer spelar spel på tåg.

Att resa med åksjuka barn är inte det lättaste. Därför har vi samlat en massa bra tips inför och under resan, men även olika lekar som hela familjen kan roa sig med för att fördriva tiden och tänka på något annat. Just att avleda och få barnen att syssla med annat, och även titta ut genom fönstren en stund brukar lindra åksjukan.

Vad kan vi göra för kul på flyget?

1

Lyssna på bok

Se till att ha med en ljudbok och lyssna på en bra berättelse. Funkar lika bra för stora som för små som vill fördriva tiden ombord.

2

Ordlek nyheter

Första personen börjar med att säga: ”Den goda nyheten är” så hittar man på en fortsättning till exempel ”… att solen skiner”. Nästa person svarar ”Den dåliga nyheten är…” och så hittar man på en fortsättning typ: ”…att vi är vampyrer!”

3

Spela luffarschack

En klassiker som funkar bra ombord. Använd rutat papper eller rita rutor själv. Tre kryss eller cirklar i rad vinner!

Vilka lekar funkar bra på bussen?

1

Gissa superhjälten!

En av er tänker ut en känd person, ni andra ställer frågor och ska lista ut vem det är. Man får bara svara ja eller nej. Den som listar ut svaret har vunnit och får välja nästa kändis.

2

Hur många vindkraftverk ser du?

Titta ut genom fönstren och räkna vindkraftverk, flaggstänger eller kanske hästar? Den som ser flest på fem minuter vinner och bestämmer vad ni ska leta efter nästa gång.

3

Hitta namn från A till Ö

Säg namn som börjar på alla bokstäver i alfabetet! Först A, sedan är det nästas tur som ska säga något på B och så vidare ända till Ö. Kommer du inte på något är du ”ute” och turen går vidare till nästa person. Eller så hjälps ni åt!

Skojiga tidsfördriv på tåget

1

Tågresebingo

Gör 4 X 4 rutor på varsitt papper. Fyll i rutorna med sånt ni kan se på resan. Typ en häst, lastbil eller tågstation osv. Håll sedan utkik! Ser ni något av sakerna, kryssa den rutan. Bingo när någon fått en hel rad eller fyllt hela brickan.

2

Gissa låten!

Musiktävling i familjen! Gör en spellista med låtar alla känner till. Spela introt på låten. Den som kan låten får poäng. Den som kan artisten får extra poäng. Flest poäng vinner!

3

Vilket djur?

En av er tänker på ett djur. Alla andra ställer ja/nej-frågor för att lista ut vilket. Får det plats i en hand? Är det randigt? Har det prickar? Är det slemmigt? Den som kommer på djuret vinner, och får tänka på nästa roliga djur.

Lekar för stora och små på bilresa

1

Det var en gång...

En av er börjar berätta en historia och säger tre meningar. Sedan är det nästa persons tur att ta vid. Så håller ni på tills berättelsen är klar!

2

Hitta en ko!

En i bilen bestämmer vad ni andra ska leta efter. Till exempel en ”ko”. Den som först ser en ropar ”ko”! Sedan är det den personen som bestämmer vad ni andra ska leta efter nästa gång.

3

Vem ser flest?

Räkna vita bilar, röda bilar, blå bilar och så vidare. Ni väljer var sin färg att räkna. Den som först ser tio bilar i sin färg vinner!

Vad kan vi leka ombord på båten?

1

Alle man på däck!

Ute på däck kan ni räkna öar, fiskmåsar, sälar och färjor. Den som hittar flest vinner!

2

Flest länder vinner!

Håll utkik! Skriv upp vilka flaggor och länder alla motorbåtar och segelbåtar kommer ifrån. Jämför resultaten efter en halvtimme. Flest länder har vunnit!

3

Vem får napp först? Ta fram fiskespöna och testa lyckan!

Vad kan du göra när du står i kö?

1

Räkna armar i luften

Titta noga på alla som redan åker sin tur. Hur många ser du sträcka armarna i luften? Den som ser flest är bäst!

Den enda åksjuketabletten

Postafen är ett receptfritt läkemedel som du köper på apoteket. Klicka här för att komma till nätapoteken.

köp Postafen

Den enda resan du ångrar är den du aldrig gjorde

Vågor

Köp Postafen här